SDE Akademi & YTB paydaşlığında, bu yıl ikincisi düzenlenen, Uluslararası Diplomasi Okulunun 31 ülkeden 60 katılımcısıyla buluşan; Endonezya Ankara Büyükelçisi Dr. Lalu Muhamad Iqbal, ilk etapta Endonezya’ya dair genel bir bilgilendirmede bulundu.

“Endonezya’nın farklı bir coğrafyası var. Endonezya’nın en doğusundan en batısına uçakla 7 saat sürer. Nüfusumuz 200 milyondan fazla. Dünyanın en büyük İslam ülkesiyiz. 300 farklı dil konuşulur Endonezya’da. Bunu çok büyük bir zenginlik olarak görürüz. Ve Endonezya’da Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) 3 buçuk trilyon dolardır. Endonezya dünyanın en büyük 7. Ekonomisidir. GSMH’yi 10.1 trilyon dolara yükseltmek istiyoruz. 2030 yılında dünyanın en büyük 4.ülkesi olmayı hedefliyoruz.”

Iqbal, sonra da Endonezya’nın tarihine değindi:

“Endonezya, 350 yıl boyunca Hollanda’nın sömürgesi olarak kaldı. Ama biz sömürgeyi kabul etmedik. Biz o yıllara “sömürge yılları” değil, “sömürgeye direndiğimiz yıllar” diyoruz. 350 yıl boyunca sömürgenin, sömürgeciliğin ne olduğunu çok iyi anladık. Bağımsızlığın ne olduğunu anladık. Sömürgecilerden bağımsızlığı gözyaşı ve kanla aldık. Endonezya geçmişten köklü bir yönetim miras alan ülke değildir. 1945 yılından sonra kendi bağımsızlığını ele almış ve bugünlere gelmiştir…”

“Endonezya sömürgecisinin dilini konuşmayan tek ülkedir”

“Endonezya sömürgecisinin dilini konuşmayan tek ülkedir. Birkaç Flemenkçe sözcük kalmış dilimizde sadece hepsi bu. Ya da hiçbir Endonezyalı genç tarihte sömürgecisi olan Hollanda’ya bir hayranlık beslemez. Oraya gitmek istemez. Görüyoruz bazı sömürge ülkelerinde gençler, sömürgecisine hayranlık duyuyor. Ama Endonezya’da bu yoktur.Bizler sömürgecinin dilini kullanmayan bir ülkeyiz.”

“Endonezya Birleşmiş Milletler Gibidir”

Endonezya Ankara Büyükelçisi Dr. Lalu Muhamad Iqbal, “Çok sayıda ulus vardır Endonezya’da. Bizler Endonezya üst kimliğinde birleşmiş durumdayız. Çeşitliliğe dayalı bir kimliği var Endonezya’nın. Bizler “Bütünlük çeşitliliktir” deriz. Endonezya adeta Birleşmiş Milletler gibidir. Farklı karakterlerden insanlar bulabilirsiniz.” diye konuştu.

Endonezya’nın bakış açısı ve dış politikası

“Sömürge ile geçen 350 yıldan sonra dünyada barışın inşasından yana olduk ama tabii biz barış için bağımsızlığımızı feda etmeyiz. Sömürgeciliğe karşıyız. Dış politikada bunu hep vurgularız. Bundan dolayı biz İsrail’e karşıyız ve onu tanımayan bir ülkeyiz. Bu din meselesi değil sömürge karşıtlığı.

“Özgür ve dinamik bir dış politika hedefliyoruz. Kimin dost kimin düşman olabileceğini seçme özgürlüğümüz var. Bu prensibin sonucu olarak Endonezya belirli bir ülkenin hegemonyası altına girmeyi asla kabul etmez. Soğuk savaş döneminde Endonezya hem Çin’e, Rusya’ya hem ABD’ye yakındı. Şu anda da benzer durumlar mevcut. Güneydoğu Çin bölgesinde ABD-Çin rekabeti yaşanıyor ve bu rekabetin tam ortasında kalan Endonezya denge politikası izliyor. Çünkü o bölgede barış, istikrar istiyoruz; savaş görmek istemiyoruz.”

Endonezya Ankara Büyükelçisi dün de bugün de Endonezya’nın kurulan uluslararası sisteme karşı olduğunu söyledi.

“Endonezya dış politikasında her zaman dünya düzenini önemsemiştir. Endonezya barışçıl bir dünya düzeni için kurulmuş bir ülkedir… 1960 yılında bizim o zamanki Cumhurbaşkanımız Sukarno, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir konuşma yapmış ve yeni bir dünya düzeninin kurulması gerekliliğini vurgulamıştı. Bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı gibi… O da “Dünya 5’ten büyüktür” mahiyetinde BM’yi eleştirmişti. Biz BM’nin reform edilmesi gerektiğine işaret etmiştik. Bunun değişmesi düzenlenmesi gerekiyor, aynı şeyi şimdi Türkiye de ifade ediyor. Endonezya ve Türkiye’nin dış politikası uyumlu seyrediyor. İki ülkenin de istediği BM’nin yeniden reform edilmesidir.”

 Endonezya Ankara Büyükelçisi Dr. Lalu Muhamad Iqbal, konferans sonrası “Uluslararası Diplomasi Okulu” öğrencilerinin sorularını cevapladı.

Bir öğrencinin sorusu üzerine İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) ile ilgili görüşlerini paylaşan Iqbal:

“İİT’de maalesef birkaç ülkenin daha çok sözü geçiyor. Uluslararası kurumlardaki sorun aslında burada da var. İslam İşbirliği Teşkilatı’nda eşitsizlik var. Büyük-küçük ülke ayrıştırması var. Teşkilatın bir an evvel yenilenmesi gerekiyor. Bizler bu teşkilatı önemsediğimiz için konuşuyoruz yoksa unutur görmezden gelirdik. İİT güçlendirilmeli uluslararası platformlarda daha etkin olabilmelidir.”

Ve Türk SİHA’ları... Endonezya Büyükelçisi Türk SİHA’ları ile yakından ilgilendiklerini söyledi:

“İngiltere Savunma Bakanı da geçtiğimiz günlerde söyledi. Türk SİHA’ları, şu anda süper güç. Endonezya olarak bizler de Bayraktar şirketi ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Türk SİHA’larını almak istiyoruz tabii. Ayrıca uzay alanında da Türkiye ile çalışmalarımız var. Tüm bu konularda temas halindeyiz.”