Cenevre Uluslararası İlişkiler ve Kalkınma Konseyi Başkanı Doç. Dr. Nurhayati Ali Assegaf, SDE Akademi Uluslararası Diplomasi Okulunda, “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Yönelik G20 Taahhüdünün Güçlendirilmesini” anlattı.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin önemini belirten Assegaf, G20 ülkelerinin çabasının, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin başarısındaki rolüne dikkat çekti ve şöyle söyledi: “G20 ülkeleri, büyük ekonomileri ve en geniş nüfusları temsil eden ülkeler oldukları için sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde önemli bir rolü elinde tutuyor. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri tüm BM üye ülkelerinin imzaladığı küresel bir taahhüt niteliğinde. G20 ülkelerinin başarısı, taahhütlerin güçlendirilmesinde etkili olacaktır.”
G20 ülkelerinin bu hedefleri gerçekleştirmek için yeterli çabayı göstermediğini vurgulayan Assegaf, bu ülkelerin bazı taahhütlerini hala yerine getirememiş durumda olduğunu belirtti ve sözlerine şunları da ekledi: “G20 verileri hala çeşitli konularda iyi performans sergilenmediğini gösteriyor. Örneğin küresel sağlık harcamaları. G20 ülkeleri pandemide çok fazla zarar gördüler. 6.6 milyon ölümün %60’ından fazlası G20 ülkelerinde gerçekleşmiştir. En fazla ölümün olduğu 10 ülke arasında sadece Peru G20 ülkelerinin bir üyesi değildi. G20 ülkeleri çabalarını büyütmek ve sağlık altyapılarını geliştirmek zorundalar.”
Kalkınma hedeflerinde kolektif hareket etmenin, hedeflerin başarısında çok önemli olduğunu, G20 ülkelerinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini uygulamada çok daha istekli olması gerektiğini vurgulayan Nurhayati Ali Assegaf şöyle söyledi: “Yeşil enerji ve yeşil ekonominin önemini konuşuyoruz fakat bunun gerçekleşmesi konusunda endişe duyuyoruz. Yapılması gerekenleri sadece birkaç ülke uygularsa bu gerçekleşmez. Artık küresel bir toplumuz. Ayrı hareket edemeyiz, tek başımıza değiliz.”
Assegaf konuşması sırasında öğrencilere tavsiyelerde bulundu:
“Biz her zaman ABD’yi ve batılı ülkeleri gözümüzde büyütüyoruz. Onların mükemmel olduğunu yanlış bir iş yapamayacağını düşünüyoruz ve sürekli onları takip etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Uluslararası öğrenciler olarak küresel bir bakış açıyla konulara yaklaşmanız gerekiyor. Şunu unutmayalım nerde olursanız olun, kim olursanız olun propagandalara inanmayın. Her iki taraftan da resme bakmayı öğrenin. Her konuya her iki taraftan da bakın. Çünkü her zaman her şeyin olumlu ve olumsuz yönleri vardır. “
Covid-19 pandemisi ve etkilerinden de bahseden Assegaf, “Covid-19 pandemisinden görüyoruz ki G20 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleriyle ilgili taahhütleri güçlendirmeli, daha iyi sağlık altyapıları kurmalı ki bu gibi pandemilere karşı daha iyi mücadele edilebilsin. “ dedi.
G20 üyelerinin teşvik edilmesi gerektiğinin, Covid-19 iyileştirme programlarını ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini aynı hizaya getirip gözden geçirilmesi gerektiğini de ifade etti.
G20 Başkanlığı’nın bu sene Endonezya’da olduğunu söyleyen Assegaf, “Biz hep birlikte iyileşelim, hep birlikte daha güçlü olalım. Hep birlikte olmalıyız, birlik olmalıyız.” dedi.
G20 faaliyetlerine de değinen Assegaf, “Yıl içinde 181 toplantı yapıldı. Yani neredeyse iki güne bir toplantı yapıyoruz. Dolayısıyla, üç önceliğimiz var; küresel sağlık ve mimarlık, dijital transformasyon ve sürdürülebilir enerji uygulaması. Her zaman Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin gerçekleşmesinden bahsediliyor G20’de. Ama uygulamaya geçemiyor bir türlü. Bu hep konuşmada, kağıt üstünde kalıyor. Oysa uygulamaya geçen faaliyet yok.’’ dedi.
Doç. Dr. Nurhayati Ali Assegaf geleceğin artık Doğu’ da olduğunu ifade ederek sözlerine şunları da ekledi: “Umarım Türkiye, Doğu ile özellikle Endonezya ile ilişkilerini güçlendirir. Amerika, İngiltere geliyorsa Türkiye neden gelmesin? Biz bu enstitü ile ilişkilerimizi geliştirebiliriz. Çünkü gelecek Doğu’da, artık Batı’da değil”