Enerji Atölyesi

ENERJİ ATÖLYESİ 

Geçmişten günümüze enerji; alanları, sektörel pozisyonu ve enerji arzının önemi hususunda gün geçtikçe yerini sağlamlaştırmıştır. Enerji arzında söz sahibi olan ülkeler gelecek politikalarını bu yönde şekillendirmiş, ülkeler bu noktada politikalarını revize etmek zorunda kalmışlardır. Dünyanın başat güçleri ve gelişmekte olan ülkeler enerji piyasasındaki ağırlıklarını her geçen gün arttırmayı hedeflemiş, bu doğrultuda çeşitli anlaşmalara imza atmışlardır. 

Gelecek Türkiye’sinin inşasında enerji politiklarının önemi daha iyi anlaşılmış gerek Doğu Akdeniz’de gerek çevresel politikalarımızda büyük ilerlemeler kattetmekteyiz. Bu bağlamda günümüz gençlerinin enerjinin hakimiyetinin ne denli önemli oldıığunu daha iyi kavrayabilmesi için çeşitli konu başlıkları ile genç bireylere aktarım yapılması planlanmıştır.

Bu atölye eğitim programı ile çalışma içerisinde öncelikli olarak enerjinin tarihsel sürecinden ele alınıp nihayetinde gelecekteki enerji politikalarının yönelimi açıklanmaya çalışılmıştır.

Değişen dünya düzeninde enerji politikalarının önemi daha iyi anlaşılmış, bu bağlamda ülkeler enerji arz politikalarına dahil olmak istemişlerdir. Coğrafi anlamda çeşitli avantajlara sahip olan ülkeler enerji arzında başat güç olmayı başabilmişler, talep eden ülkelere nazaran hem politika hem de ekonomi anlamında büyük gelişimler göstermişlerdir.

Gelecek Türkiye’sinin inşasında genç bireyler her noktada söz sahibi olacaklardır. Genç bireylerin ülkelerinin izledikleri politikları tarihin ışında öğrenmesi ve geleceğe ışık tutması gerekmektedir. Ülkesinin milli ve manevi çıkarlarını anlayamamış, hissedememiş genç bireyler ülkemizin gelecekteki en büyük problemleri unsurları olacaklardır. Bu bağlamda öncelikli amacımız gençlere enerji sektörünün doğrularını anlatırken gelecekteki atılacak adımlarda enerjinin ne denli önemli bir husus olduğunu aktarmaktır.

Önem

Enerji kaynakları bulunduğu coğrafyanın en kıymetli doğal ürünleridir. Bu kaynaklar doğru kullanım sağlandığı takdirde hem bulunduğu coğrafyayı hem de bulunduğu ülkeyi kalkındırmasını bilmiştir. Orta Doğu coğrafyası enerji arz hususunda oldukça verimli bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye, Orta Doğu coğrafyasının domino taşı konumundadır. Doğu Akdeniz ile birlikte enerji piyasasında söz sahibi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Genç bireylerin günümüz Türkiye’sinin politikalarını ve gelecek Türkiye’sinin üreteceği politikları daha iyi anlamaları, izlenilen yolların daha iyi kavranması ve en önemlisi milli menfaatler ışığında ilerlenilmesi gerektiğini öğrenebilmeleri çok önemlidir.

Unutmayalım ki gelecek Türkiye’sini gençlerimiz ile birlikte inşa edeceğiz. Bu noktada onları en iyi şekilde eğitmek zorundayız. Enerji atölyesi bu nedenlerden dolayı önemli bir husustur.

 

EĞİTİM PROGRAMI 

Planlanan Eğitmenler Planlanan Eğitim Başlığı Kurum
Dr. Saltuk DÜZYOL Petrol ve Doğal Gaz Sektöründe Uluslararası İşbirliği: TANAP ve Güney Gaz Koridoru TANAP Başkanı 
Prof. Dr. Levent AYDIN Enerji Ekonomisi Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi
Bayram KARA Petrol Krizleri Işığında Gelecek Petrol Politikaları Çalık Petrol Genel Müdürü
Dr. Cenk PALA Oradaydım: Nabucco’dan TürkAkım’a Bir Garip  Boru Hattı Hikayesi Equinor Türkiye Bölge Sorumlusu
Dr. Sohbet KARBUZ Doğal Gaz Piyasalarında Değişen Dinamikler Fransa Endüstri Derneği OME Hidrokarbon Direktörü 
Mehmet İBİŞ Enerji Piyasasında EPDK’ nın Yeri EPDK Başkan Danışmanı 
Prof. Dr. Levent AYDIN Enerji Güvenliği Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi
Dr. Cenk PALA Denizlerimizin Enerji Jeopolitiğine Kısa Bir Bakış Equinor Türkiye Bölge Sorumlusu
Prof. Dr. Sencer İMER Uluslararası Enerji Politikaları Hacetepe / Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi 
Mehmet KONUK Doğal Gaz Ticaret Ağında Yeni Bir Rota:TÜRKİYE  Akfel Holding Türkiye Doğalgaz Ticaret Koordinatörü / Botaş Yönetim Kurulu Üyesi
Dr. Sohbet KARBUZ Doğu Akdeniz Gazı Fransa Endüstri Derneği OME Hidrokarbon Direktörü
Dr. Ahmet EGE  Teknik, Stratejik ve Multidisipliner Boyutlarıyla Nükleer Enerji Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi 
Dr. İzzet ARI Enerji ve Çevre Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi

 

 

UYGULAMA

Haftalık Uzaktan Eğitim Yoluyla Ders
Proje kapsamında SDE Akademi tarafından hazırlanan eğitim programı "Şubat - Mart ve Nisan" aylarında  haftalık olarak uzaktan eğitim (webinar) formatında verilecektir. Her bir eğitime alanında uzman ve Türkiye genelinde tanınan bir akademisyen katılım sağlayacaktır. Derslere davet edilecek akademisyenler, çeşitli özel ve vakıf üniversiteleri öğretim elemanlarından ve sektör temsilcilerinden seçilmiştir. Bu derslerde öğrencilerin akademisyenleri tanıması ve söz konusu eğitim prgramı hakkında akademisyenlerle bilgi alışverişi yapması ve bire bir temas halinde olması amaçlanmaktadır. Bu derslerdeki konular çoğu zaman güncel hayata dönük olması esas alınmıştır. Eğitim uzaktan eğitim formatında yapılması planlanmaktadır. Bu eğitim Türkiye’de enerji alanında öğrenim gören mühendislik, uluslararası ilişkiler bölümü öğrencileri, enerji sektöründe kariyer yapan ya da kariyer planı bulunan kişileri ve ilgili herkesi kapsamaktadır.

Paylaşım
Proje kapsamında hazır olan www.sdeakademi.org internet sitesi ve Facebook, Twitter, İnstagram, Linkedln gibi sosyal paylaşım ağları ile projenin somut çıktılarının (fotoğraflar ve ders içerikleri) katılımcıların bilgileri dahilinde internet ortamında paylaşılacaktır. Bu sayede eğitim programına katılım sağlayamayan bireyler, gelecek programlar hakkında azimi bilgi sahibi olacaktır.

Sertifikaların Dağıtılması
Eğitim Programının bitiminde projeye katılan öğrencilere katılım sertifikaları dijital-basılı olarak dağıtılması ve projeye katılan katılımcılarla projenin genel bir değerlendirilme yapılması planlanmaktadır.

Beklenen Çıktılar
Proje sonunda öğrenciler, Enerji Atölyesi Akademi Programında edindikleri bilgi ve birikimi sayesinde son derece donanımlı hale gelecektir. Bunun gözlemlenmesi ise projeye katılan öğrencilerden alınan çıktılar ile olacaktır. Eğitmenlerin katkısı ve yönlendirmesi ile projeye katılan öğrencilerden yapılan eğitim sonucunda somut çalışmalar talep edilecektir.

Eğitim Süresi ve Ücreti 
Eğitim Programının tamamlanma süresi, başlangıçtan itibaren 3 aydır. Eğitim programına 31 Ocak 2021 tarihine kadar başvuru yapılabilir. Enerji Atölyesi Eğitim Programı 100 kişi ile sınırlı olup, ücreti toplam 300 ₺ olarak belirlenmiştir. Başvuru formu doldurulduktan sonra ödeme hususunda sizlele irtibata geçilecektir.

Eğitim Saati  

Eğitim Programı, Şubat - Mart - Nisan aylarında gerçekleşecek olup, derslerimiz cuma günleri saat 21.00’da gerçekleşecektir.

NOT: Başvurularda herhangi bir kurum indirimi uygulanmayacaktır. Başvurularımızda herhangi bir yaş sınırı yoktur. Enerji alanı ile ilgili çalışan, bu alana ilgisi ve merakı olan her birey başvuru yapabilir. 

Detaylı bilgi için sdeakademi@sde.org.tr ve +90 530 926 41 14 Whatsapp ve Telegram üzerinden iletişime geçebilirsiniz.