Programın açılış konuşmasının gerçekleştiren SDE Akademi Koordinatörü M. Fatih Sezgin, akademi hakkında tanıtım sunumunu gerçekleştirdi ve programa katılıma hak kazanan adayları tebrik etti.

SDE Akademinin geçmiş faaliyetlerinden ve ‘Uluslararası Diplomasi Okulunun’ genel işleyişi hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra, Büyükelçi Hulusi Kılıç’ın ‘Türk Dış Politikası ve Türk Dünyası’ başlıklı ilk ders işlendi.

Türkiye’nin dış politikasındaki temel eksenlerden ve sahip olduğu misyondan bahseden Kılıç, bunun yanı sıra bir ülkenin dış politikasını belirleyen iki ana unsur olduğunu belirtti. Kılıç, bunların Coğrafi Unsur ve Siyasal Güç olduğunu vurguladı. Bu noktadan hareketle dış politikanın da dönemlere göre konjonktürel tercihlere bağlı olarak eğilim gösterebileceğine dikkat çekti.

Covid-19 pandemisi sonrasında şekillenecek dünya düzenine yönelik değerlendirmelerde bulunan Kılıç, dünyanın iş birliği hususunda sınıfta kaldığını ve iletişim mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Büyükelçi Kılıç, Türkiye’nin gerek bölgesel gerek küresel eksende farklı oluşumlar çerçevesinde geliştiğini ve diyalog eksenli bir motivasyona sahip olduğunu bu bağlamda da özellikle kamu diplomasisi faaliyetleri çerçevesinde dünyanın farklı noktalarında hareket edildiğini belirtti. Özellikle TİKA, YTB, THY, TRT, Yunus Emre Enstitüsü, Kızılay ve AFAD gibi kuruluşlarımız aracılığıyla ihtiyaç sahiplerinin yardımına yetiştiklerini ifade etti. Uluslararası Öğrenci değişim programlarının önemine değinen Kılıç, SDE Akademi ve YTB ortaklığında düzenlenen programı önemli bulduğunu belirtti ve katılımcılara başarılar diledi. Kılıç, konuşmasının akabinde katılımcıların sorularını cevaplandırdı.